Wat is doujinshi of fanmanga?

Doujinshi

Wie fan is van een manga of anime, kan hier vaak niet genoeg van krijgen. Gelukkig bestaan er heel wat fan-made manga over jouw favoriete serie. In deze fanmanga, of doujinshi, worden de personnages van bestaande series gebruikt om nieuwe verhalen te vertellen. Dit kunnen ook parodieën zijn of zelfs avonturen waarin karakters van meerdere werelden elkaar ontmoeten.

Ben je benieuwd hoe een gevecht tussen Asta van Black Clover en Naruto zou lopen, of hoe een passionele relatie tussen de pokémontrainers Misty en Ash er uit zou zien? Dan bestaat er wel een doujinshi voor jou!

Wat is doujinshi?

Doujinshi is dus een fanmanga of fanfictie over één of meerdere bestaande manga’s of anime. Vaak zijn ze gemaakt door fans van het originele werk en zijn ze gratis beschikbaar gesteld voor iedereen die ze wilt lezen.

同人 (doujin) betekent “zelfde persoon” en verwijst naar één of een groep mensen die eenzelfde interesse delen.

誌 (shi): betekent “magazine”.

Voeg deze twee woorden samen en je krijgt:

Doujinshi 同人誌 : een zelf gepubliceerde magazine dat gericht is op een specifieke groep mensen.

Iemand die doujinshi maakt, noemen we een doujinka. Een professionele manga artiest heet een mangaka.

Soms worden doujinshi gemaakt door een team van verschillende auteurs. Zo een team noemt zichzelf een dojinshi-cirkel (kojin sakuru).

Waar komt doujinshi vandaan?

De meeste doujinshi of fanmanga komen uit Japan. Daar is Doujinshi een bruisende business. Er worden niet alleen doujinshi manga gemaakt, maar ook games, boeken en zelfs anime. Elk jaar worden er naar schatting 1000 nieuwe doujinshi gepubliceerd, en dat enkel nog maar in Japan. Natuurlijk zijn er ook heel fans in de VS of Europa die doujinshi schrijven en tekenen.

Een voorbeeld hiervan is de Amerikaanse doujinka Ohara. Op zijn website, The Library of Ohara, publiceert hij een fanmanga over One Piece, genaamd: “Return to the reverie”. Deze doujinshu is niet enkel prachtig getekend, maar vertelt een meeslepend verhaal dat gemakkelijk als een deel van het echte verhaal beschouwd zou kunnen worden.

One Piece – Return To The Reverie

Wat zijn doujinshi conventies?

In Japan worden er conventies georganiseerd die volledig gericht zijn op doujinshi. Bij de meeste vind je fanmanga van alle genres, maar er bestaan ook conventies waar je bijvoorbeeld enkel “cat ear manga” kan vinden. De grootste van deze conventies is Comiket in Tokyo, waar elk jaar 600.000 fans naar toe gaan. Daarnaast zijn er in Japan ook vele winkels te vinden dat deze Japanse fan manga verkopen.

Ook op Belgische conventies kan je vaak doujinshi vinden. Salagir, een Franse doujinka, heeft samen met enkele getalenteerde tekenaars de fanmanga Dragon Ball Multiverse uitgebracht. Elke week komen er 3 nieuwe pagina’s uit van deze fanmanga en dat al voor bijna 15 jaar. Elk jaar zijn zij met een standje te vinden op het Made in Asia-festival in Brussels Expo. Hier kan je hun werk ook online bewonderen: Dragon Ball Multiverse. Bovendien kan je de ondertussen bijna 2000 bladzijden ook in het Nederlands lezen.

Dragon Ball Multiverse

Van doujinka naar mangaka?

Heel wat professionele manga artiesten zijn ooit hun carrière begonnen met het maken van doujinshi. Dat is ook een belangrijke reden waarom de meeste mangaka het ok vinden dat er ook van hun werk fanmanga wordt gemaakt.

Het gebeurt zo regelmatig dat een doujin artiest later een professional wordt, dat er heel wat manga uitgevers te vinden zijn op doujinshi conventies, op zoek naar het volgende nieuwe grote talent.

Toyotarou en Dragon Ball Super

Een voorbeeld hiervan is de artiest Toyble, nu bekend als Toyotarou. Hij is de tekenaar van de Dragon Ball Super manga. Toyble was als student grote fan dan de originele Dragon Ball manga en zijn auteur, Akira Toriyama. Geïnspireerd door het werk van Toriyama, startte hij zijn eigen spin-off serie, Dragon Ball AF.

AF staat voor “After Future”. Hiermee wou Toyble het verhaal verderzetten, na het toenmalige einde van Dragon Ball, namelijk Dragon Ball GT. In deze serie introduceerde hij super saiyan 5. Hij zette zijn werk gratis online te lezen voor iedereen die hongerig was naar meer Dragon Ball.

De sterke verhaallijn én prachtig getekende karakters, trokken de aandacht van Akira Toriyama, die op zoek was naar een waardige opvolger voor de officiële manga.

Dankzij zijn Dragon Ball doujinshu, wat de expressie was voor zijn passie voor de originele serie, mag Toyotarou nu dus zijn droomjob uitoefenen als de nieuwe officiële mangaka van Dragon Ball Super.

Dragon Ball AF

Dragongarow Lee en That Time I Got Reïncarnated As Yamcha

Sommige doujinshu zijn zo populair dat ze de officiële uitgeverijen ze oppikken. Misschien heb je zelfs zo een manga in je kast staan, zonder dat je wist dat het eigenlijk een doujinshu is.

Een voorbeeld hiervan is de manga: Dragon Ball, That Time I Got Reincarnated As Yamcha, geschreven door Dragongarow Lee. De manga gaat over een gewone jongen die fan is van Dragon Ball. In een stom ongeluk valt hij van de trap en sterft. Tot zijn verbazing wordt hij wakker in het lichaam van Yamcha in de Dragon Ball wereld. Yamcha is één van de zwakkere karakters en sterft ook (meermaals) in de originele serie. Omdat de student het verhaal kent, kan hij de gebeurtenissen naar zijn hand sturen en het verhaal van Yamcha herschrijven.

Deze fanmanga is waarschijnlijk ook een beetje een parodie op de populaire manga en anime: “That Time I Got Reïncarnated As A Slime”.

That Time I Got Reïncarnated As a Slime

Wat zijn hentai doujinshi?

Een populair genre van doujinshi is hentai of H-doujinshi. Hentai zijn erotische manga of anime. Veel mensen zijn enthousiast om hun twee favoriete mangakarakters verliefd te zien worden en hen dit erotisch te zien beleven.

Todoroki x Midoriya

Dit kan gaan over liefde tussen een mannelijk en vrouwelijk karakter, maar even goed tussen twee mannelijke of vrouwelijke karakters. Dit genre noemen we yaoi of yuri. Zo zijn er hentai doujinshi die bijvoorbeeld de mogelijke liefde tussen Midoriya en Todoroki van My Hero Akademia in beeld brengen.

Furry doujinshi zijn hentai manga met personnages die ook dierlijke karakteristieken hebben, zoals kattenmeisjes.

Waar kan je doujinshi gratis lezen?

Heel wat auteurs zetten hun fanmanga sowieso gratis te lezen op hun eigen website. Doujinshi groeien immers voort uit een passie en wie wilt zijn passie nu niet delen met anderen? Er zijn ook websites die verschillende doujinshi verzamelen en gratis te lezen zetten.

Ik raad de volgende website aan: TenManga. Op deze website vind je doujinshi van alle genres: action, crossover, adult …

Een van mijn favoriete doujinshi dat je op deze website kan vinden is een crossover tussen One Punch man en Dragon Ball, waarin Vegeta het opneemt tegen Saitama.

Vegeta vs Saitama

Ben je geïnteresseerd in het kopen van doujinshi? Dan is je keuze uiteraard nog een stuk groter, dan dat je ze enkel gratis leest. Op deze website kan je doujinshi kopen: Otaku Republic.

Wat met Doujinshi en copyright?

Doujinshi artiesten gebruiken karakters en verhalen van bestaande manga, anime of games om hun eigen verhalen te schrijven. Deze zijn beschermd door copyright.

Toch krijgen doujinka zelden een rechtzaak aan hun been. Fanmanga wordt over het algemeen gewoon getolereerd. Het zijn vaak de meest hard-core fans die doujinshi schrijven en lezen. De officiële mangaka houden deze mensen toch liefst tevreden.

Het zou jammer zijn hun enthousiasme voor hun favoriete series de kiem in te snoeren door doujinshi te verbieden. Daarnaast is het ook gewoon goede reclame voor het officiële product.

Toch zijn er in het verleden enkele rechtzaken aangespannen door de officiële uitgeverijen tegen fanmanga. Hier lees je een voorbeeld hiervan.

In 1999 heeft Nintendo een rechtspraak aangespannen tegen een fan die een erotische Hentai Pokémon fanmanga had gemaakt, omdat ze dit schadelijk vonden voor het imago van de franchise. Nintendo heeft deze rechtzaak gewonnen.

Pokémon

Toch is het uitzonderlijk dat doujinshi leiden tot copyrightproblemen. Zolang de oorspronkelijke artiest het ok vindt dat er fanmanga van zijn werk worden gemaakt, is er niets aan de hand.

Wat is de impact van doujinshi?

Alle doujinshi, groot of klein, maken een deel uit van de anime en manga wereld. Doordat professionele manga artiesten fans toelaten doujinshi te creëren, krijgen de originele series niet alleen meer lezers, maar zullen hier ook meer professionele carrières uit voortvloeien. Waardoor er nóg meer nieuwe manga series uitkomen, waar op hun beurt weer doujinshi van gemaakt zullen worden.

Doujinshi kan je beschouwen als de ultieme vorm van fandom van een manga of anime. Het gaat immers over mensen die zo’n grote fans zijn van het originele werk, dat ze de op zoek gaan naar méér materiaal in de vorm van fanmanga, of dit zelfs zelf gaan maken.

Geef een reactie