Geschiedenis van de manga

Je leest misschien al langer manga’s, maar wist je ook dat manga’s al bijna 1000 jaar bestaan? Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van de manga? Lees dan zeker verder!

Wat is een manga?

Is dit het begin van het verhaal? Heb ik mijn boek verkeerd vast? Waarom lijkt dit op een strip?

Als je je deze vragen stelt ben je waarschijnlijk een manga aan het lezen. Een manga is een getekend verhaal dat je leest van rechts naar links. Deze Japanse strips winnen de laatste jaren snel aan populariteit.

Wat zijn populaire manga’s?

One piece, Dragon Ball, Demon Slayer, Jujutsu Kaisen en Attack on Titan zijn maar enkele voorbeelden van de populaire manga’s.

Tegenwoordig vindt je manga’s in bijna elke stripafdeling van de Belgische boekenwinkels. Er zijn ook al meerdere winkels die zich specialiseren in de verkoop van manga’s. Hoewel dit in België eerder nieuw is, is in Japan de manga-industrie al veel langer een belangrijk deel van hun economie. Ze brengt daar jaarlijks een 613 biljoen yen op, of ongeveer 4,5 miljard euro.

De manga Naruto is wereldwijd bekend

Opkomst van manga’s in België

Iedereen leest nu de manga in zwart-wit en van rechts naar links. Toen de eerste manga naar het westen kwam was dat anders.

Manga’s waren niet altijd even populair als nu. Er gebeurden veel fouten bij het vertalen van het Japans naar het Nederlands. Wat wel eens vaker vreemde conversaties opleverde. Om de manga’s meer Westers te maken, werd de leesrichting veranderd naar onze manier van lezen: van links naar rechts. Daarvoor werden de pagina’s gespiegeld en klopten de plaatjes niet meer.

Een karakter was plots linkshandig of logo’s werden omgekeerd. Zelfs volledige scenes werden soms verwijderd, omdat deze zogezegd niet gepast waren om hier te tonen.

Deze ingrepen zorgden er bovendien voor dat het duur werd om een manga te vertalen, wat ook te merken was aan de prijs. Niet goed natuurlijk om manga’s populair te maken bij het grote publiek.

Gelukkig waren vele mangaseries al afgerond voordat ze hier uitkwamen. Je kon ze dus snel uitlezen en herlezen, zonder maanden of jaren wachten te moeten wachten op een nieuw volume.

Vandaag de dag worden manga’s niet meer vertaald naar het Nederlands. Gelukkig groeide de populariteit van manga’s verder en kan je ze nu in heel wat boekenwinkels kopen. In het Engels weliswaar.

Geschiedenis van manga: hoe is manga ontstaan?

Waar staat manga voor?

De term manga is afgeleid van het werk van Katsushika Hokusai. Hij was een Japanse tekenaar, schilder en kunstenaar.

Manga betekent ‘onbeheerste of willekeurige kwaststreken‘ en is een verwijzing naar de losse vloeiende tekenstijl van zijn boek: Hokusai Manga. Deze stijl baseerde Hokusai op de Ukiyo-e (houtblokkunst) stijl

Hukusai Manga waren afzonderlijke prenten en geen verhaal. Het woord manga heeft dus niets meer te maken met wat wij nu een manga noemen.

De boeken kwamen uit van 1814 tot 1878 en bestond uit 15 volumes. Hij beeldde het gewone dagelijkse leven, dieren, planten, landschappen, mensen en demonen af, zoals je ziet op de foto.

Hukasai Manga – prenten van mensen, demonen en dieren

Vanaf wanneer was manga een woord?

In Japan zijn de mensen de woorden manga en mangaka maar echt beginnen gebruiken in de Shôwa-periode. Deze periode is van 1926 tot 1989 en heet Shôwa omdat toen de Keizer Shôwa aan de macht was.

Wat is de eerste manga?

De eerste manga is waarschijnlijk al tussen de 12de eeuw en de 13de eeuw gemaakt. Het zijn 4 beeldrollen met karikaturen van mensen en priesters die als kikkers, apen en konijnen worden afgebeeld.

Ze noemen deze rollen Chōjū-jinbutsu-giga wat karikatuur van mens als dier betekent. Het is een emakimono wat beeldrol betekent. De grootste van de drie rollen is 11 m lang en 30 cm breed.

Als lezer zie je de dieren menselijke dagelijkse activiteiten doen. Bijvoorbeeld de apen en konijnen baden samen en kleden zich op voor de ceremonie. Je leest de beeldrollen van rechts naar links zoals manga nu.

Beeldrol: Chōjū-jinbutsu-giga

De priester Toba Sōjō zou ze getekend hebben, maar daar is niemand zeker van. Vandaag vind je de rollen terug in het Kyoto national museum en het Tokyo National museum.

In 2003, 2007 en 2008 hebben zijn ze in boekvorm uitgebracht en er zijn later ook light novels gemaakt van het verhaal.

Maar kan je deze rollen wel echt de eerste manga noemen?

Andere beschouwen Shigisan Engi Emaki  (Legend of Mount Shigi Emaki), als de eerste manga van de geschiedenis. Dit werk is ook een emakimono uit de 12e eeuw. Het gaat over een monnik Myoren die op de berg Shigi woont in de 9de eeuw vlakbij Nara, Japan.

Beeldrol – Legend of Mount Shigi Emaki

Je kan het werk, bestaande uit 3 rollen, gaan bewonderen in het Nationaal museum van Nara. Sinds 9 juni 1951 is het ook cultureel erfgoed van Japan.

Geschiedenis van manga: voor WO 2

Wat is ponchi-e?

In de recentere geschiedenis van de manga hebben we de ponchi-e of punch pictures. Ze zijn ontstaan in 1862. Het waren satirische cartoons die gepubliceerd werden in het magazine The Japan Punch. De cartoons gingen over conflicten tussen de overheid en het buitenland. In deze cartoons werden voor het eerst tekstballonnen gebruikt.

De Brit Charles Wirgman bracht The Japan Punch magazine uit van 1862 tot 1887 in Yokohama. Hij woonde in Yokohama en was getrouwd met een Japanse.

Magazine The Japan Punch met ponchi-e cartoons

Wat is akahon?

Akahon kwamen uit in 1930 tijdens de Shôwa-periode. Akahon waren strips ter grootte van een postkaart. Ze bestonden uit een twintigtal pagina’s, hadden een bolle rug en een harde papieren kaft. Deze strips waren voor kinderen geschreven.

De inkt was rood, waardoor de naam akahon ontstond, wat rode boeken betekent. Een voorbeeld van een akahon is Shin-Takarajima of New Treasure Island van Osamu Tezuka.

New Treasure Island geschreven door Osumu Tezuka

Je vond akahon in nachtwinkels, kleine winkels en op festivals. Je kon ze voor weinig geld kopen, wat deze strips erg populair maakte. Hieronder zie je een oude foto van een winkeltje vol met akahon boekjes.

Winkelkraampje dat akahon boekjes verkocht

Tijdens WO 2 werden er minder akahon uitgebracht door de beperking op de vrijemeningsuiting. Mangaka werden verwacht de nieuwe nationalistische gedachtengoed te volgen.

Geschiedenis van manga: tijdens en na WO 2

Hoe is manga populair geworden?

Wat?! Niet iedereen keek anime of las manga’s? Dit lijkt wel onmogelijk!

HUH?!

Manga’s werden pas echt populair na de tweede wereldoorlog. Steeds meer mensen lazen in hun vrije tijd manga’s. Ze werden ook uitgebracht in kranten en tijdschriften en zelfs gebruikt in reclamecampagnes. Het werd een deel van de Japanse cultuur.

Grote bedrijven sprongen mee op de kar en investeerden veel geld in dit alsmaar bekender wordende medium. Het werd daardoor een deel van de economie.

Er kwamen series en films uit, gebaseerd op manga’s. Deze kregen als naam anime’s. Shonen en shojo manga’s evolueerden verder naar hoe we ze nu kennen. Er kwamen ook nieuwe genres bij, zoals de gekiga manga’s.

Wat is gekiga?

Voor WO2 waren de meeste manga’s akahon. Deze waren kinderlijk en daardoor wat saai om te lezen voor studenten. Als reactie hierop kwam er rond de jaren 60 een nieuwe soort manga uit: de gekiga.

Een gekiga is een comic met een realistisch verhaal vol actie, geweld en bloed. Gekiga betekent letterlijk “dramatische afbeeldingen”. Gekiga’s wonnen populariteit omdat ze in de wekelijkse mangatijdschriften verschenen. Drie voorbeelden van een Gekika zijn Ashito no Joe, Golgo 13 en Lone wolf and cub. Hoewel Golgo 13 in de jaren ’60 startte, komen er nu nog steeds volumes van uit.

De gekiga Golgo 13 bestaat al 55 jaar!

Je kon de gekiga’s kopen maar dit was vaak duur voor studenten. Daardoor onstonden er kashihonya’s. Een kashihonya was een bibliotheek waar je gekika’s kon lenen voor een klein bedrag.

Na 1960 begon de economie te groeien, waardoor meer mensen de gekiga’s toch kochten. De kashihonya werden overbodig.

De kashihonya’s leven nu verder als manga kissa’s. Dat zijn manga café koffie shops in Japan waar je manga’s kan lezen. Je betaalt per uur en kan er soms zelfs douchen of blijven overnachten.

Japans manga café (of manga kissa)

Wat is het verschil tussen Shonen en Shojo?

Shonen of Shojo? Beiden spelen ze een belangrijke rol in de geschiedenis van de manga. Het zijn de 2 bekendste mangagenres van nu.

Beide genres zijn ontstaan rond 1905 en werden gepubliceerd in mangamagazines.

Shōnen Sekai was één van die eerste shonenmagazines. Het tijdschrift bestond van 1895 tot 1914.

In deze magazines werd voor het eerst onderscheid gemaakt in shonen of shojo manga. Shonen was voor jongens en shojo voor meisjes. Een derde voorkomend genre was kodomo, gemaakt voor kinderen. Vóór 1900 werd er enkel over Shonen gesproken.

Wat is Shonen?

Slam dunk, Dragonball, Fullmetal Alchemist, Naruto en Yu-Gi-Oh! Wat hebben ze gemeen? Het zijn allemaal shonen manga’s.

Shonen zijn manga’s gemaakt voor jongens tussen 12 en 18 jaar maar worden eigenlijk door zowat elke leeftijd gelezen. De letterlijke betekenis van Shonen manga, is “jongens manga”.

De Shonen manga’s zijn het populairste en best verkochte genre van manga. De manga’s zitten boordevol actie, humor en één hoofdkarakter dat vaak een man is. Populaire Shonen thema’s zijn robots, superkrachten, ninja’s en sport.

Meestal gaat het verhaal over een reis naar de volwassenheid of de top in zijn wereld bereikt, bijgestaan door een groep vrienden.

Shonen verschijnen in Weekly Shonen Jump, Jump Square, Weekly Shonen Magazine en in tal van andere tijdschriften.

Yu-Gi-Oh!, Dragonball en Naruto zijn shonen manga’s

Wanneer ontstond shonen?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontstond de shonen manga zoals we die nu kennen, mede dankzij de Japanse overheid.

Japan wilde zo veel mogelijk jonge soldaten recruteren. Met shonenmanga’s die teamwerk verheerlijkten, wilden ze tonen dat wie samen werkt, sterk staat tegen de vijand. De overheid hoopte zo dat jongeren zich in zouden inschrijven voor het leger om ook deel uit te maken van een sterk team. Hierdoor werden vooral sportmanga’s over voetbal, baseball, en basketbal populair in Japan.

Wat toen niet uitgebracht mocht worden waren manga over samourai. Dit was tegen de samenhorigheid van Japan.

Wat zijn de belangrijkste Shonen Magazines?

In 1959 ontstond Weekly Shōnen Magazine en Weekly Shōnen Sunday. Deze waren vooral gericht op hogeschool- en universiteitsstudenten.

Weekly Shōnen Magazine kwam wat later voor het eerst uit in 1968. Vanaf de jaren 70 werden deze shonen magazines heel populair.

Weekly Shōnen Magazine was lang het populairste tijdschift tót Dragonball in 1989 voor het eerst verscheen in Shonen Jump. Daardoor bleef Shonen Jump lang de nummer één, tot in 1996, wanneer Dragonball afgelopen was.

Tot de dag van vandaag blijven de twee magazines strijden voor de titel van “populairste shonen tijdschrift”.

Verschillende Japanse manga magazines zoals Weekly Shōnen Magazine en Shonen Jump

Wat is Shonen Ai?

Shonen ai of boys love gaat over relaties tussen mannen. Er komen maar weinig vrouwelijke karakters voor in deze manga’s.

De mannen worden meestal vrouwelijk afgebeeld. Het doelpubliek van dit shonen ai zijn vooral vrouwen.

Yuri!!! On Ice is een bekend voorbeeld van shonen ai.

Yuri on ice is een shonen ai

Wat is Shojo?

Cardcaptor sakura, Fruit Basket, Sailor Moon en Banana Fish: ken je deze manga of anime? Het zijn voorbeelden van enkele bekende shojo.

Shojo betekent jong meisje. De doelgroep van deze manga zijn 7 tot 20 jarige vrouwen. Shojo zijn vaak romantische komedies met meisjes en jongens. Ze zijn verliefd op elkaar of zoeken vriendschap, maar durven hun gevoelens vaak niet te uitten.

Andere populaire thema’s in shojo zijn meisjesscholen, schoolcarrières, heldinnen, historische drama’s of magical girls (Maho Shojo), zoals de bekende Sailor Moon.

De tekenstijl is zeer sierlijk met fijne lijnen. Je herkent shojo aan de vele close-ups van personen en hun acties. De karakters doorbreken vaak de kaders van de prentjes, zoals je ziet op de afbeelding hier onder. In de witruimte van de pagina’s geeft de schrijver vaak extra commentaar, bijvoorbeeld om de gevoeldens van de karakters te verduidelijken. De voorkant van shojo manga’s zijn meestal sierlijk versierd met bloempatronen.

Ookami Heika no Hanayome is een shojo, vooral gericht op jonge vrouwen

Wanneer ontstond Shojo?

Shojo voor meisjes verscheen voor het eerst in magazines. In 1903 kwam het tijdschrift Girls’ World (Shojo Kai) als eerste uit. Later in 1908 werd een nieuw Shojo magazine gepubliceerd: Girls Friend (Shojo no Tomo).

In deze tijdschriften zag je voor het eerst in de geschiedenis van de manga de karakters met grote ogen getekend. De mangaka Yumeji Takehisa en Jun’ichi Nakahara zijn hier mee gestart. Het werd snel een trend onder de shojo mangaka.

De shojomanga was voor 1930 meestal een verhaal van één pagina. Na 1930 werden de verhalen wat grappiger en langer. Later in 1938 zorgde Matsumoto Katsuji voor een evolutie in de tekenstijl van shojo. Hij tekende het figuurtje Kurukuru Kurima Chan. Hij maakte de stijl wat meer Kawai, wat schattig betekent. Katsuji maakte 35 jaar lang manga’s van Kurukuru Kurima Chan.

Het schattige shojo figuurtje Kurukuru Kurima Chan

Shojo tijdens de oorlog?

Tijdens WO 2 verschenen de Shojo tijdschriften niet meer. Zoals eerder verteld, wilde de Japanse overheid dat er enkel manga met nationalistische thema’s werden verkocht. Shojo was te losbandig en lichtzinnig.

Shojo na de oorlog?

Na de oorlog kwam de shojomanga gewoon terug. Er veranderde niet veel aan het genre. Vóór 1965 was bijna elke mangaka van shojo een man. De mannen schreven vaak eerst Shojo om ervaring op te doen. Later schakelden ze dan over naar shonen.

Er waren maar enkele vrouwelijke mangaka. Dat waren Toshiko Ueda, Hideko Mizuno, Masako Watanabe en Miyako Maki.

Mannelijke mangaka stelden in hun shojomanga de volgens hen ideale jonge meisjes voor. Deze werden verliefd, wilden trouwen en kinderen krijgen. De vrouwen in de manga voldeden aan de Japanse schoonheidsidealen. Ze waren ook westers gekleed.

Een ommekeer was de uitgave van Osamu Tezuka Ribon no Kishi ofwel Princess Knight. Deze shojo had als hoofdkarakter een vrouwelijke held. Zij was bovendien ook androgeen, wat tot dan toe ongezien was in de geschiedenis van de manga.

De sojo vertelt het verhaal van princess Sapphire. Zij wordt geboren met het hart van een jongen én een meisje. Haar vader, de koning, doet alsof ze een prins is. Zo wilt hij voorkomen dat de zoon van de slechte hertog Duralumin de volgende koning van Silverland wordt.

De manga kwam uit van 1953 tot 1956. Er kwam nog een vervolg op de manga in 1958 tot 1968. De anime kwam op tv van 1967 tot 1968.

Princess Sapphire was de eerste heldin in een shojo

Later in 1964 beïnvloedde de mangaka Yoshiko Nishitani het shojo genre verder. Ze schreef verhalen voor tijdschriften als Shojo club en Margaret. In de verhalen kwamen thema’s zoals romantiek, school, vriendschap en familie aan bod. Ze gaf haar karakters ook meer persoonlijkheid.

Volgens sommigen vond zij de romantische schoolmanga uit. Haar manga Mary Lou inspireerde andere vrouwelijke mangaka doorheen de geschiedenis in stijl en thema.

De sojo Marie Lou was één van de eerste romantische schoolmanga’s

Wie waren de Magnificent 24?

In de periode van 1969 tot 1971 kwamen de grootste veranderingen in het shojogenre. Een groep vrouwelijke mangaka treden op de voorgrond, die de naam “Jaar 24 groep” kregen. De belangrijkste leden waren Yumiko Oshima, Riyoko Ikeda, Hagio Moto en Keiko Takemiya en hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de manga.

De naam is afgeleid van Shōwa 24, wat jaar 24 van de Japanse kalender betekent. In dat jaar werden namelijk enkele van de leden geboren.

Japan heeft een andere jaartelling dan ons, die ze baseren op de keizer die op dat moment aan de macht was. Shōwa 24 is omgezet naar onze Gregoriaanse kalender het jaar 1949.

Na het ontstaan van Shōwa 24 waren bijna alle shojo mangaka vrouwelijk. Enkele belangrijke manga van de Shōwa 24 zijn: The Rose of Versailles, They Were Eleven en Aim for The Ace.

Aim For The Ace is één van de vele sojo gemaakt door de Shōwa 24

Vanaf 1975 ontstonden er veel nieuwe subgenres. Rond 1990 gingen de shojo’s meestal over over zelfontwikkeling, de emotionele band tussen vrouwen of heldinnen.

Subgenres uit die tijd waren romantiek, sciencefiction, magical girl, fantasy, josei en yaoi.

Wat is Yaoi?

Het genre yaoi ontstond ook door de groep vrouwen van de Shōwa 24. Yaoi is de tegenhanger van Shonen-ai. Yaoi betekent “no climax”. No climax verwijst naar het gebrek aan een grote finale. Er is geen groot eindgevecht of hoogtepunt in de manga.

In Yaoi hebben mannen relaties met elkaar. De manga’s tonen ook seksscenes. Takemiya Keiko’s Ringo no Tsumi van 1968 is een voorbeeld van het genre. Een recenter voorbeeld is Therapy Game van Meguru Hinohara.

Therapy Game is een voorbeeld van een yaoi.

Wat zijn invloedrijke shojo’s?

1. The Rose of Versailles

Riyoko Ikeda bracht van 1972 tot 1973 The Rose of Versailles, ook wel Lady Oscar of ‘Berusaiyu no Bara’ genaamd, uit. De manga kon je toen lezen in het tijdschrift Margaret.

Het hoofdpersonage Oscar Francois de Jarjeyes wordt geboren als een vrouw van adel. Haar vader voedt haar op als zoon. Zij wordt het hoofd van de paleiswacht van Marie Antoinette tijdens de Franse revolutie.

Riyoko Ikeda verwerkte politiek en seksualiteit in haar verhaal. Dat was revolutionair in 1972. Normaal werden shojo’s geschreven voor kinderen. Zij richtte zich echter op jonge vrouwen en volwassenen.

The Rose of Versailles was de eerste shojomanga die het grote publiek bereikte. Shojo werd populairder en kreeg meer erkenning als genre. De manga kreeg een anime van 1979 tot 1980. Er kwamen ook 2 films van uit.

The Rose of Versailles is de eerste shojo manga dat populair werd bij het grote publiek

2. They Were Eleven

Van 1975 tot 1976 bracht Hagio Moto de shojo They Were Eleven  of Juichinin Iru! uit.

Jonge astronauten worden achtergelaten op een kapot ruimteschip in een baan rond een ster. Als eindexamen moeten ze dit schip repareren en veilig laten landen. Tien mensen zouden het examen afleggen, maar ze zijn met 11. Wie is de 11e persoon die hier niet zou moeten zijn en waarom is deze persoon op het schip?

Van de manga werden 2 films uitgebracht. Hagio Moto kreeg een Shogakukan Manga Award voor They Were Eleven en haar andere manga The Poe Clan.

They were 11 is een sci-fi sojo dat zich afspeelt in de ruimte

Wie is Tezuka Osamu, vader van alle manga?

Als we de naam Tezuka Osamu horen denken we direct aan Astroboy. Maar Tezuka heeft nog zo veel meer gerealiseerd! Hij wordt terecht de vader van alle manga genoemd.

Tezuka Osamu werd geboren in 1928 in Osaka. Als kind keek hij naar Disney en buitenlandse tekenfilms. Disney was zijn grootste inspiratie toen hij begon te tekenen.

Wat was de eerste manga van Tezuka Osamu?

In 1946 kende Tezuka zijn eerste succes. Op zijn 17 jaar schreef hij Ma-chan no Nikkicho of Diary of Ma-Chan. De verhalen gaan over een kleuter die Ma-Chan heet en opgroeit na WO 2. Er zijn in totaal 73 manga. Van het hoofdkarakter Ma-Chan werden er zelfs figuurtjes verkocht, wat nieuw was, in de geschiedenis van de manga.

Ma-chan met speelgoed figuurtjes

Welke manga’s schreef Tezuka Osamu?

1. New Treasure  Island

Een jaar later werd Tezuka gevraagd om een cartoon te maken voor de Mainichi krant. Hij tekende de akahon New Treasure Island of Shin Takarajima.

Zijn werk in deze manga was baanbrekend. In zijn nieuwe stijl gebruikte hij slow-motion effecten en close-ups. Kaders rond actie- of dramascènes kregen een andere vorm, waardoor deze meer in het gezicht sprongen. Het verhaal van New Treasure Island was bovendien heel wat langer dan die van andere manga’s.

Treasure Island werd een van de grootste successen uit de geschiedenis van de manga. Het volk was op zoek naar goedkoop vermaak na die zware Tweede Wereldoorlog. Meer dan 400.000 exemplaren vlogen over de toonbank en de manga werd op slag beroemd.

2. Jungle Taitei

In 1950 brak de Koreaanse oorlog (1950-1953) uit. Noord was communistisch en Zuid was voor het Westen. Japan en Amerika trokken de kant van het Zuiden. Hoewel ze tot dan toe vijanden waren, gingen ze nu samenwerken tegen het communisme in het U.S.-Japan Security Pact.

Dit had een grote invloed op het werk van Tezuka. Tijdens die periode tekende hij Jungle Taitei en Tetsuwan Atomu.

Jungle Taitei, ook wel Jungle Emperor Leo of Kimba the White Lion genoemd, was zijn eerste mangareeks.

Het verhaal van Jungle Tatei

De manga gaat over de Afrikaanse witte leeuw Kimba. De vader van Kimba wordt vermoord door Ham Egg de jager.

Misschien komt dit verhaal je al bekend voor…?

De mama van Kimba, die nog in blijde verwachting is van hem, wordt ontvoerd om aan een dierentuin te verkopen.

Onderweg wordt Kimba geboren op een schip, waar hij al deels opgroeit. In een zware storm zinkt de boot. Kimba is de enige overlevende en wordt gered door mensen. Hij leert dat dieren en mensen in vrede kunnen samenleven. En wanneer hij uiteindelijk terugkeert naar de jungle geeft hij deze kennis door aan de andere dieren.

Jungle Taitei heeft veel weg van The Lion King. Maar Jungle Taitei

Er zijn 3 volumes van de manga, 3 anime’s en 3 films.

Jungle Taitei is de eerste anime ooit die in kleur is uitgezonden. Ze liep van 1965 tot 1966. In 1966 kwam de eerste film uit in Japan. Het vervolg van de anime die uitkwam van 1989 tot 1990 (door Tezuka productions) maakte Kimba The White Lion wereldwijd bekend.

Jungle Taitei of The Lion King?

Het lijkt erg duidelijk dat The Lion King van Disney sterk geïnspireerd is door het verhaal van Kimba. The Lion King kwam immers pas uit in 1994, 29 jaar na de eerste verfilming van Jugle Taitei.

De makers van Kimba the White Lion spande echter geen rechtszaak aan. Dat deden ze enkel en alleen omdat Tezuka tijdens zijn leven een grote Disney fan was. Hij zou het juist een eer gevonden hebben dat Disney zijn verhaal als bronmateriaal gebruikte.

Om toch erkenning te krijgen, startten maar liefst 400 Japanse teken- en kunstenaars een grote petitie. Deze erkenning is er echter nooit gekomen.

Tijdens de periode dat Tezuka de leeuw Kimba had bedacht, tekende hij ook de manga Tetsuwan Atomu. Ook wel Mighty Atom of Astro Boy genaamd. Één van de belangrijkste werken in de geschiedenis van de manga.

3. Astro Boy

Astro Boy verscheen het eerst in 1952 in het mangatijdschrift Shonen Zasshi. Later was Astro Boy ook te lezen in de Sankei Newspaper (1964), Mighty Atom Club (1967)  en Second – Grader (1969).  De manga liep van 1952 tot 1968. In 1975 en 1980-1981 schreef Tezuka nog een vervolg op de manga.

In een sci-fi wereld waar robots en mensen samen leven, verliest Dr. Tenma zijn zoon Tobio aan een auto-ongeluk. Om de leegte in zijn leven te vullen creëert de dokter Astro Boy, een robot met een atomisch hart.

Hij voelt snel aan dat Astro Boy geen volwaardige vervanger is van zijn zoon. De robot wordt immers niet ouder en heeft maar weinig gevoelens.

Dr Tenma verkoopt Astro Boy aan de circusuitbater Hamm Egg.

Terwijl Astro Boy aan het werk is in het circus wordt hij opgemerkt door professor Ochanomizu. Als nieuwe leider van het ministerie van wetenschap koopt hij Astro Boy. Onder leiding van de professor gaat Astro nu misdaad en onrecht bestrijden. Astro Boy vecht tegen slechte aliens, robots of mensen.

Astro boy, de jonge robot die onrecht bestrijdt

Van 1963 tot 1966 was de anime op tv in Japan en Amerika. Deze was de eerste geanimeerde serie op tv in Japan. Voor Amerika was dit een kennismaking met de Japanse anime.   Er waren 193 afleveringen in het Japans en 104 in het Engels. In totaal zijn er 3 anime’s, 3 videogames en 1 film uitgekomen.

Tezuka schreef ook een parodie in 1986 op Astro Boy. Dat was Atom Cat, te lezen in Smile Comics.

Atom-Cat is een parodie op Astro boy, ook gemaakt door Tezuka

De populairteit van Astro Boy beïnvloedde veel andere anime in de jaren 60, maar ook moderne hedendaagse manga.

4. Phoenix

Tezuka werkte bijna heel zijn leven aan Phoenix of Hi no Tori. In de manga gaat men op zoek naar onsterfelijkheid. Onsterflijkheid kan je bereiken door het drinken van het Feniksbloed. De 12 volumes zijn elk een apart verhaal, die telkens in een andere tijd afspelen.

In deze manga experimenteerde Tezuka met nieuwe technieken en tekenstijlen.

De mangareeks Phoenix is nooit afgewerkt. Hij schreef van 1954 tot 1989 aan de manga, tot hij stierf. Deze manga wordt daarom zijn levenswerk genoemd. Van Phoenix is er ook een anime en een live-action film gemaakt.

Nog enkele andere manga’s van Tezuka zijn: Buddha, Princess Knight, Dororo, Black Jack, en Three Adolf.

Filmposter van de live-action film van Phoenix

Wat is het gemeenschappelijk universum van Tezuka Osuma?

Tezuka creëerde een gemeenschappelijk universum, dat hij het “Star System” noemde. Hierdoor kon eenzelfde karakter in verschillende manga’s voorkomen. Een voorbeeld hiervan is Ham Egg die in Jungle Taitei, Astro Boy en Hi No Tori voorkomt.

Tezuka voegde soms een gekleurde pagina toe aan het begin van een manga. Wanneer hij een verhaal te serieus vond introduceerde hij een komisch personage. Hij deinsde niet terug om onderwerpen als discriminatie en slavernij aan te snijden.

Waarom wordt Tezuka Osamu de Vader van de manga genoemd?

Tezuka Osamu zijn invloed op de manga is zeer groot. Hij creëerde mee de basis van de manga nu. De vele leerlingen en de door hem geïnspireerde mangaka zetten nu het werk verder.  

In zijn geboortestad Takarazuka bestaat er een museum als eerbetoon aan hem, opgericht in 1994. Wil je het museum ooit bezoeken om meer te lezen over de geschiedenis van de manga? Dit is de officiële link: https://www.city.takarazuka.hyogo.jp/tezuka/ Het treinstation Takarazuka speelt het thema van Astro Boy bij vertrek. Vooraan het station vind je een standbeeld van Astro Boy en andere figuren van de manga’s van Tezuka.

Het museum van Tezuka Osamu met een standbeeld van Princess Knight

Besluit over de geschiedenis van de manga

Manga’s bestaan vandaag de dag bijna 1000 jaar. Het begon allemaal met een aantal beeldrollen met karakaturen en is uitgegroeid tot een vorm van entertainment dat door mensen over de hele wereld wordt gelezen.

Na de ponchi-e en akahon, ontstonden het shonen en shojo genre, elks met hun eigen vele subgenres. Invloedrijke mangaka zoals Yoshiko Nishitani ,de magnificant 24 en Tezuka hebben de toon gezet voor de manga’s van vandaag.

Dankzij titels als Astro Boy en The Rose of Versailles, worden na WO 2 manga’s ook echt populair bij het grote publiek.

Manga’s worden ondertussen wereldwijd en door alle leeftijden gelezen. Elk jaar komen er 100-den nieuwe volumes uit en de populairste verhalen worden omgezet in anime’s en films. In bijna 1000 jaar geschiedenis is de manga nog nooit zo populair geweest als nu.

Geef een reactie