Kattencafé’s worden steeds populairder, ook hier in België. In bijna elke grootstad is er al wel één te vinden. Helemaal terecht natuurlijk! Elke kattenliefhebber kan er naar toe om lekker te ontspannen, iets lekker te drinken of eten, terwijl je ondertussen bekeken en geknuffeld wordt door vele schattige katjes. Deze katten lopen gewoon vrij rond en zijn zeer sociaal, waardoor het niet lang zal duren voordat je met een kat op je schoot zit.

Wat is een kattencafé?
Het eerste kattencafé ter wereld, “Cat Flower Garden” werd in 1998 geopend in Taiwan. Het idee werd niet lang daarna overgenomen door Japan. Daar opende het eerste kattenacafé in 2004 “Neko no Jikan” (“Katten Tijd”) in Osaka.
Door de grote bevolking in Japan wonen de meeste mensen in kleine appartementjes, waar ze geen huisdier als een kat kunnen houden. Jonge mensen hebben er ook vaak een druk leven, waardoor ze de tijd niet hebben om een eigen katje op te voeden. Kattencafé’s groeiden daardoor snel in populariteit. Zo zijn er in japan ondetussen meer dan 150 te vinden.
In Japan betaal je vaak een klein bedrag, tussen de 650 en 1200 Yen of dus 5 en 10 euro, voor één uur qualitytime met de katjes. Daarnaast betaal je uiteraard voor je drankjes, maar kan je ook snoepjes kopen om schattige diertjes mee te verwennen. In België zijn de kattencafé’s meestal gratis te bezoeken.
Mensen gaan in een kattencafé op zoek naar rust en kattenknuffels, maar de meeste van deze plekken bieden meer dan dat. Vaak kan je er manga lezen in zeteltjes, gamen op spelconsoles of rustig lezen en studeren. Mensen komen na hun werk of brengen er in het weekend soms wel de hele dag door, door de aangename en huiselijke sfeer dat deze café’s te bieden hebben.
Er zijn verschillende soorten kattencafé’s. Sommige hebben enkel specifieke soorten katten, zoals zwarte katten, extra dikke katten of zelfs katjes die je zelf mag adopteren! Gelukkig vallen deze café’s onder strenge regels voor het welzijn van de katten. Naast kattencafé’s bestaan er in Japan ook honden, konijnen, geiten, egel, uilen en frettencafé’s.
Wat zijn de beste kattencafé’s in België?
De beste kattencafé’s in België zijn:
- Merlix in Luik
- DreamCATchers in Gent
- MAU in Genk
- Le New Chattoulle in Brussel
- B’Aristokat in Kortrijk
Elk van deze café’s heeft net iets anders te bieden. Het is dus zeker de moeite ze allemaal te bezoeken.
We bespreken per café waar je het kan vinden, wat er te doen is en wat hen nu juist zo uniek maakt.
Kattencafé in Luik: Merlix
Merlix kattencafé is het beste kattencafé in Luik en mijn persoonlijke favoriet. Bij het binnenkomen wordt je meteen verwelkomd met een vriendelijke lach en spinnende katjes. We hadden ons nog maar net neergezet of er kwam zelfs al een katje op onze schoot liggen.
Je kan er kwaliteitsvolle warme drankjes krijgen zoals versgemalen koffie, chocomelk, Japanse thee en melk met matcha, maar ook bowls met gezonde vegetarische en niet-vegetarische gerechten en Japanse pannenkoeken. Bovendien zijn de prijzen zeer schappelijk, wetende dat het geld vooral gaat naar de verzorging van de katten. Op zaterdag kan je er lekker ontbijten en op zondag brunchen. Je moet wel eerst even reserveren. Er liggen boeken én manga’s die je gratis mag lezen.
De katjes die er rondlopen komen uit een asiel (Animal Sans Logis) en kunnen dus door jou geadopteerd worden. Het scheelde maar een haar of we hadden zelf weer een extra katje in huis gehaald … .
Praktisch:
- Adres: Rue des clarisses 50, Liège.
- Website: https://merlix.cafe
- Inkom: gratis

Kattencafé in Gent: DreamCATchers

Ben je op citytrip in Gent, dan mag een bezoekje aan het kattencafé DreamCATchers niet ontbreken. Je betaalt een kleine vergoeding van 2 euro bij het binnenkomen. Daarmee wordt de verzorging van de acht aanwezige katjes betaald. Drink je graag koffie, dan kan je onder andere kiezen uit de ameowricano koffie, een catspresso of een capurrrr-ccino. Of heb je liever een huisgemaakte cat-T of purrrr-onade?
Als hapje kan je genieten van een brownie met vers fruit, chocolate chip cookies of popcorn en dit allemaal in een gezellig retro sixties interieur. Alle producten zijn vers. Bovendien wordt er rekening gehouden met glutenallergieën of voorkeuren zoals vegan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat DreamCATchers ondertussen een begrip is geworden in Gent en omstreken.

DreamCatchers is in 2015 opgericht door de dames Evelyne en Lana. Zo maakten ze hun droom waar van het eerste kattencafé in Vlaanderen te openen. Hun belangrijkste missie is om zo veel mogelijk katjes die via het asiel geen thuis vonden tóch een nieuw baasje te geven.
Kom je vaker op bezoek en bouw je een goede band op met één van de katjes, dan krijg je de kans ze te adopteren. De meeste katjes waren eerst schuw, maar zijn dankzij de vrijheid die ze in het café krijgen en de warme interactie met mensen weer helemaal gesocialiseerd. Hiervoor worden ze ook bijgestaan door een kattengedragstherapeute. Sommige van deze katjes hebben immers wel wat meegemaakt in hun leven. Ondertussen zijn er zo al meer dan 100 katjes geadopteerd.
Naast het café is er ook een shop met als centraal thema uiteraard katjes. Je vindt er verwennerijtjes voor je kat (eten, speelgoed, cattipi), maar ook “gadgets voor humans”, zoals oorbellen, kattensokken, sleutelhangers, kaartjes en zeep. Je kan er ook een cadeaubon krijgen als verassing voor je gekke kattentante.
Praktisch:
- Adres: Schepenhuisstraat 17, Gent
- Website: https://wearedreamcatchers.be/nl
- Inkom: 2 euro
Kattencafé in Genk: MAU
MAU (wat een leuke naam trouwens!) is het eerste kattencafé van Genk. De oprichtster van de zaak, Lien Vade Kerkhof vertelt geïnspireerd te zijn door bestaande kattencafé’s. Toch is MAU weer uniek. Naast een speelgoedparadijs voor de katjes, is de zaak een ware Urban Jungle met een hippe huiselijke inrichting en zéér veel planten. De bediening is er vriendelijk en spontaan.

Alles dat MAU te eten aanbiedt is vegan. Zo kan je kiezen uit 100% plantaardig gebak, taart of bowls met bessen, fruit, noten en granola. Hun drankenkaart is al even indrukkwekkend met bijzondere koffiesmaken zoals speculoos, kokos, apple pie of vanille.
Voor wie iets fris wilt zijn er huisgemaakte smoothies, ijsthee of limonade. Katten, koffie en cake, wat wil je nog meer? Je kan gewoon op elk moment bij MAU binnenwandelen. Kom je met een grotere groep, dan reserveer best eerst even telefonisch.
Naast de vijf eigen katjes Zora, Zadie, Izzie, Tua en Ona, verblijven er ook steeds enkele katten van het asiel. Ze zijn speels, knuffelijk en nieuwsgierig. De poezen worden geslecteerd op hun sociale omgang met mensen en soortgenootjes.
Zie je een katje dat je graag wilt adopteren, dan volgt er eerst een kennismakingsgesprek met Lien, waarna ze je in contact brengt met het asiel van Genk die de rest van de procedure voor je regelt.

Lien Vande Kerkhof heeft MAU geopend in augustus 2021. In een mum van tijd is MAU één van de beste kattencafé’s van België geworden. Ter gelegenheid van de opening werd ze kort geïnterviewd door vrt nws. Het interview kan je hier onder beluisteren.
Praktisch:
- Adres: Molenstraat 17, Genk
- Website: https://www.maukattencafe.com
- Inkom: gratis
Kattencafé in Brussel: Le New Chatouille
Le New Chatouille is één van de eerste kattencafé’s van België. Nog voor je het café binnenwant, zie je al meerdere katten voor het raam liggen en spelen. Om naar binnen te mogen gaan moet je eerst aanbellen. De gastvrouw van de zaak, Nathalie, komt dan de deur voor je openen. Ze doet dit zodat de katjes niet zo maar naar buiten zouden kunnen glippen. Als er plaats is, mag je binnenkomen. Soms moet je wat geluk hebben. Le New Chatouille is een populair en er zijn maar een twintigtal zitplaatsen.
In de bar hangt er een warme en erg ontspannen sfeer. Nathalie geeft nieuwe bezoekers vaak een rondleiding en laat ze kennismaken met alle 6 de katjes. Het is duidelijk dat ze erg veel om hen geeft. Allemaal komen ze wel even knuffelen of spelen. Het hele café is ingericht naar het comfort van de poezen met krabpalen, speelgoed en slaapplekjes. Dit weerhoudt de katten er echter niet van languit op je schoot of zelfs de tafel te komen liggen.

Alle katjes zijn gered door de organisatie vzw Every Cat, waarvan Nathalie de vice-voorzitter is. Vaak zijn dit zwerfkatjes, achtergelaten door hun oude baasjes. Ze geven ze medische zorg, vaccineren en steriliseren ze. Sinds 2015 heeft de organisatie al meer dan 1000 straatkatten opgevangen en een nieuw leven bezorgd. De meest sociale katten mogen in het café komen wonen. Zij genieten van de vele aandacht dat ze krijgen van de vele dagelijkse bezoekers.
Alle katjes kunnen geadopteerd worden. De voorwaarde is dat het echt klikt tussen jou en de viervoeter.
De menu is erg gevarieerd. Je kan er verse sapjes of huisgemaakte milkshakes drinken of gewoon een lekker warme koffie. Voor wie honger heeft zijn er croque monsieurs, pannenkoeken, Brusselse wafels of voor wie het graag wat gezonder houdt, verschillende fruitsalades.
De inkomsten van het eten gaat naar de verzorging van de katjes. Daarnaast kan je ook kleine hebbedingetjes kopen zoals draagtassen of een kalender om de zaak te steunen.
Praktisch:
- Adres: Rue Tasson-Snel 11, Saint-Gilles
- Website: https://lenewchattouille.be
- Inkom: gratis, wel eerst even aanbellen
Kattencafé in Kortrijk: B’Aristokat

In de buurt van de Grote Markt in Kortrijk heeft in 2021 het kattencafé B’Aristokat haar deuren geopend. De eigenaar, Kristof Leroy, heeft de zaak vernoemd naar de Disney film De Aristokatten. In het café hebben 7 katjes een warme thuis. Het zijn elegante Ragdoll katten, een kruising van een Munchkin dwergkat en een exotische korthaar, en poezen die lijken op “Duchess”, de vrouwelijke hoofdrol van De Aristokatten. Dat verklaart dan ook de naam van ze zaak: B’Aristokat.
Het kattencafé is ingericht met planten en leuke zeteltjes. Je hebt het gevoel buiten op een Frans terrasje te zitten, hoewel je gewoon binnen zit. De poezen hebben een grote klimmuur op zich op uit te leven, maar zijn ook zeer sociaal. Zo zit je nog niet neer of er ligt al een katje op je schoot. Wil je de katjes beter leren kennen? Bekijk dan zeker de “kat-alogus” met de namen en achtergrond van iedere knuffelbare viervoeter.
Naast de lekkere warme drankjes en hapjes, zoals huisgebakken brownies en cupcakes, zijn de ontbijtjes een sterke aanrader. Voor 12 euro per persoon kan je bij B’Aristokat een ontbijt reserveren. Wel oppassen dat de poezen-dieven die met je croissant willen gaan lopen!
In tegenstelling tot de meeste andere kattencafé’s in België, kan je van dit poezencafé géén katjes adopteren.
Praktisch:
- Adres: Onze Lieve Vrouwestraat 9, Kortrijk
- Website: https://baristokat.be/
- Inkom: gratis
Wat zijn de regels in een kattencafé?
Er zijn enkele huisregels waar je je in elk kattencafé aan moet houden. Dit is belangrijk voor het welzijn van de katten.
- Maak een slapende kat niet wakker
- Wacht tot de katten zelf komen knuffelen
- Voeder de katten niet
- Praat rustig, katten houden niet van harde geluiden
- Neem zo veel foto’s als je wilt, maar zonder flits
Tot slot
Zoals je merkt zijn er dus al wel wat kattencafé’s in België te vinden. Bovendien komt er bijna elk jaar wel nog een bij. Heb je een kattencafé bezocht waarvan je vindt dat het een plaats verdient in deze lijst, laat het ons dan zeker weten!
Ik wens je veel plezier met het bezoeken van al deze kattencafé’s en de vele kattenknuffels die je zo te wachten staan. Misschien kom je zelfs met een nieuw huisdier naar huis.