Top 5 Dragon Ball Doujinshi

Akira Toriyama’s Dragon Ball (1984-1995) is één van de eerste en grootste shonenmanga mét een zeer grote fanbase tot aan de dag van vandaag. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er doorheen de jaren heel wat Dragon Ball doujinshi of fanmanga zijn gemaakt én er geregeld nog nieuwe uitkomen.

Dragon Ball doujinshi in Japan

De beste Dragon Ball doujinshi

Wat zijn de top 5 Dragon Ball doujinshi of fanmanga die je gelezen moet hebben?

  • Dragon Ball Multiverse
  • Dragon Ball R
  • Dragon Ball Sai
  • Dragon Ball x Saitama
  • Dragon Ball AF

Van elke DB doujinshi geven we je korte samenvatting van het verhaal en waarom ze jouw tijd meer dan waard is. Al deze fanproducties zijn online beschikbaar en gratis te vinden. Veel leesplezier!

Dragon Ball R

Dragon Ball Raido

Het verhaal

Dragon Ball R start niet, zoals veel Dragon Ball doujinshi, op het einde van dbz, maar speelt zich af tussen de Namek saga en de Android saga, na Goku’s terugkomst van de planeet Yadrat.

In de gewone tijdlijn komt Trunks uit de toekomst om Goku een medicijn te geven tegen zijn hartvirus. Maar wat als Trunks nooit naar het verleden was gereisd? Wat als de Z-fighters zelf een manier moeten vinden om Goku te redden?

Dit leidt tot een quest waarbij Gohan, vergezeld door Piccolo, in een race tegen de tijd het leven van zijn vader probeert te redden. Hiervoor reizen ze naar een alternatief universum dat enkel betreedbaar is via de hyperbolic time chamber.

Dragon Ball Raido – Goku en gohan training

Ervaring als lezer

Je bent nog geen 10 bladzijden ver in deze Dragon Ball doujinshi of je wordt als lezer al bij de keel gegrepen. Goku krijgt tijdens het eten met zijn gezin zijn eerste hartaanval. Je voelt de wanhoop van Gohan en Chichi die niet begrijpen wat er gebeurt.

Goku’s vrienden, die voelen dat er iets mis is, komen snel aan, maar worden snel geconfronteerd met de harde waarheid: Goku zal sterven en daar lijkt niets aan te doen.

Een fanmanga schrijver moet de karakters goed kennen en begrijpen om hun emoties en reacties zo goed te kunnen weergeven. Je voelt het gevaar, stress en spanning dat de karakters voelen.

Akira Toriyama had de intentie om, na de dood van Goku in de Cell Ark, van Gohan het nieuwe hoofdpersonnage te maken. Akira slaagde hier echter niet in. De tiener versie van Gohan had niet dezelfde charme en vastberadenheid als zijn vader.

DBR laat echter zien dat Gohan wél de mantel van Goku had kunnen overnemen. Je krijgt als lezer het gevoel Gohan beter te leren kennen in deze verhaallijn. Hij doorgaat een persoonlijke groei, die ik miste in DBZ. Dit maakt van hem veel meer een volwaardig karakter en mogelijks hoofdpersonage dan in de originele reeks.

Net als bij Akira Toriyama wisselen drama en humor elkaar goed af, zonder dat dit afbreuk doet aan de spanning.

Dragon Ball R – Humor

De gebeurtenissen van DBR passen perfect in het originele verhaal. Er zijn geen tegenstrijdigheden of paradoxen met betrekking tot de manga en anime.

De schrijver neemt wel de vrijheid van het bestaande universum uit te breiden, maar dat met veel respect met de bestaande lore van het DB universum.

Aan de aandacht voor detail, merk je dat de schrijver een echte fan is van het originele verhaal. Zo is er een verwijzing naar het harde studiewerk dat Gohan levert onder dwang van Chichi. Daardoor heeft hij een sterke focus en talent om nieuwe technieken te ontwikkelen.

Dragon Ball R – Gohan studeert

De auteur

Dragon Ball R wordt geschreven en getekend Guillaume Guerrilot. Dit is zijn eerste doujinshi, maar dat zou je nooit raden als je kijkt naar zijn artwork en storytelling.

Guillaume heeft zich gespecialiseerd in de tekenstijl van Akira Toriyama, zoals die was tijdens deze ark van het originele verhaal.

Guerrilot is opgegroeid met de verhalen van Dragon Ball en was teleurgesteld met de huidige verderzetting van de series: Dragon Ball Super. Hij vindt de plot maar kinderachtig, de karakters oppervlakkig en mist een gevoel spanning en gevaar.

Dit motiveerde hem om zijn eigen fanmanga te starten. Een verhaal waar de karakters hun problemen niet zo maar kunnen overwinnen door te vechten of een nieuwe transformatie te bereiken. Maar een avontuur waar persoonlijke groei in zit en de nodige spanning.

Guerrilot noemt Dragon Ball R: “Een feest van ’90 Dragon Ball nostalgie”.

De “R” in de titel, is een rune van de Futark, een oud alphabet dat gebruikt werd door de Vikingen. Het wordt uitgesproken als “Ride”. “Raido” (ライド) is de Japanse fonetische uitspraak van het woord.

DBR bestaat sinds mei 2020 en is een maandelijkse uitgave. Elke maand worden er 5-8 nieuwe pagina’s gepubliceerd. DBR kan je lezen in het Frans, Engels en Spaans.

Samengevat

Mis je de oude dagen van Dragon Ball en ben je op zoek naar een fris avontuurlijk verhaal met veel karakteropbouw, humor, spanning en intense vechtscènes? Dan is deze Dragon Ball doujinshi een must-read voor jou.

Praktisch


Dragon Ball Sai

Dragon Ball Sai

Het verhaal

Wat zou er gebeuren als Vegeta naar de aarde was gestuurd in plaats van Goku? Hoe zouden de gebeurtenissen van Dragon Ball dan verlopen zijn? Je leest het in de doujinshi genaamd Dragon Ball Sai.

Vegeta is de hoofdrol in dit verhaal. In het eerste hoofdstuk komen we Bulma tegen die ontvoerd wordt door een aerodactyl die denkt een lekkere snack gevonden te hebben. Vegeta die toevallig in de buurt is, redt haar. Bulma vraagt hem om haar te vergezellen in een zoektocht naar de dragonballs en het avontuur begint.

We komen heel wat bekende Dragon Ball figuren helden en vijanden tegen, zoals krillin, Master Rochi, Yamcha en demon king Piccolo. Je kan echter niet verwachten dat als je Vegeta in de plaats van Goku zet, de gebeurtenissen ook op dezelfde manier zullen verlopen.

De twee figuren hebben immers een heel andere persoonlijkheid en zullen dezelfde obstakels anders aanpakken. Vegeta is agressiever dan Goku en een stuk minder vergevingsgezind.

Bovendien is er een groot krachtverschil tussen Vegeta en Goku als kinderen. Vegeta is niet enkel sterker, maar ook al in staat te vliegen en energieaanvallen te gebruiken. Dit heeft een grote impact op hoe het verhaal verloopt.

Met zijn kracht kan Vegeta de dragonballs veel sneller verzamelen. Hij schakelt de Red Ribbon Army uit in enkele minuten en is zelfs de Great Demon King Piccolo geen match voor hem.

Kid Vegeta vs RR army én Demon King Piccolo

Naarmate de manga vordert, wijken we steeds verder af van het originele verhaal. Je komt nieuwe karakters tegen of oude bekenden die een upgrade hebben gekregen, zodat ze op kunnen tegen de grote kracht van Vegeta.

Een voorbeeld.

Nadat Vegeta de Red Ribbon Army in een handomdraai uitschakelt, wilt het meesterbrein Dr. Gero wraak nemen. Veel vroeger dan in de gekende serie bouwt hij een aantal androids. Om te weten welk gekend karakter hij hier voor ombouwt, raad ik je aan de manga te zelf lezen.

Ervaring als lezer

Het is fijn om te zien dat de schrijver niet zomaar de persoonlijkheden van Goku en Vegeta heeft verwisseld. Vegeta is nog steeds zichzelf, maar dan beïnvloed door hoe hij opgroeit op de aarde. Hij is dus wel vrolijker en zachtaardiger dan dat we hem kennen.

Het is fijn dat er al zo vroeg een band groeit tussen Bulma en Vegeta. Bulma vindt hem vooral een schattig en trots ventje, maar toch lijkt er al iets meer te beginnen bloeien tussen de twee.

Bulma en Kid Vegeta

De auteur gebruikt ook nieuwe karakters uit de manga “Jaco the Galactic Patrolman”, zoals de zus van Bulma, Tights. Zelfs de jonge Mr. Satan maakt een introductie.

Bulma met haar zus Tights

De auteur

Wat in het oog springt is de sterke tekenstijl van Dragon Ball Sai. Deze fanmanga is dan ook door niemand minder gemaakt dan de bekende doujinshi artiest DragonGarowLEE. Hij is de maker van de doujinshi Dragon Ball x Saitama (die verder aan bod komt in deze lijst) en de door Sueshia uitgegeven spin-off-manga “That Time I Got Reincarnated as Yamcha”.

Momenteel zijn er vier hoofdstukken van DB Sai beschikbaar. Na wat zoekwerk is er wel een vijfde hoofdstuk te vinden, maar deze is nog niet vervolledigd.

Er bestaat ook een chapter zero van deze manga. Deze geeft meer inzicht in hoe Vegeta op de aarde is geraakt in plaats van Goku.

Sinds 2016 heeft DragonGarowLEE helaas geen tijd meer gevonden om Dragon Ball Sai verder te tekenen. Zo had hij zijn handen vol met onder andere de Yamcha doujinshi. Hopelijk horen we snel goed nieuws over een verderzetting van Dragon Ball Sai.

Samengevat

Dragon Ball Sai is een Dragon Ball doujinshi dat elke fan zal kunnen appreciëren. Het is een perfecte mix tussen een origineel verhaal, goede gevechten en vele creatieve spins op het verhaal dat we allemaal zo goed kennen.

Praktisch


Geef een reactie